Your Cart

Morsomme aktiviteter for barna i bassenget

Et svømmebasseng er den perfekte arenaen for lek og moro for både små og store. Det finnes ikke grenser for hva man kan finne på av leker i vann. Her får dere noen forslag.

Når man er barn er det lite som er så kult som å ha et basseng i hagen. Å kaste av seg sekken og hoppe i det avkjølende vannet etter en lang dag i barnehagen eller på skolen, er en drømmesituasjon for barn i alle aldre. Her er det nemlig mye morsomt man kan finne på!

For barna som skal venne seg til å være i vann
Hvilke aktiviteter man velger å introdusere for barna avhenger av hvor trygge de er i vann. For barn som ikke har lært seg å svømme enda er aktiviteter for vanntilvenning både moro og lærerikt. Da er det greit med aktiviteter som foregår på grunt vann, og om vannet er grunt nok til at de klarer å stå, er dette gode leker å begynne med:

-Hvor høyt klarer man å hoppe? Prøv dere ut på ulike dybder i vannet.

-Hvor fort går det an å løpe? Prøv å løpe frem og tilbake i bassenget og gjør det til en konkurranse om hvem som når den andre siden først.

-Lek hermegåsa! Hvis det er flere barn som skal leke sammen er det lurt at de er på omtrent samme nivå. Dette er en lek som lokker frem mye latter og kreativitet.

-Jenka er også en morsom lek om man er mange. Hold på skuldrene til hverandre og ta høyre foten to ganger ut til siden, så venstre, deretter ett hopp frem, ett hopp tilbake og tre hopp frem. Med musikk blir dette ekstra morsomt.

For barn som er trygge på å ha hodet under vann
Mange barn er ofte mer komfortable under vann enn over, når de først har vent seg til å være i vann. Da slipper de å bruke krefter på å flyte – det tar nemlig en del trening før man klarer å flyte uten hjelp. Det finnes flere morsomme leker der barna kan leke seg under vann.

-Hoppe sa gåsa er en fin start på dykkeopplevelsen. Pass på å være på såpass dypt vann at hodet kommer under vann når man skal sette seg på huk. Det samme gjelder leken epler og pærer.

-Slipp ulike gjenstander som er enkle å ta tak i på bunnen av bassenget som barna kan dykke etter. Begynn på grunt vann, og øk vanskelighetsgraden sakte, men sikkert. Her får barna virkelig føle på mestringsfølelsen når de klarer å dykke helt ned til bunn på den dypeste delen av bassenget!

-Klappeleker under vann er alltid morsomt. Det samme er leker der man skal prøve å se under vann hvor mange fingre den andre personen holder opp. Her kan man også prøve å si korte ord til hverandre under vann for så å gjette hva den andre sa.

-Prøv å ta salto og stå på hendene under vann! Her kan det være greit med litt hjelp i starten, men når de først får det til går et lett som bare det.

-Stell dere på rekke og rad og svøm mellom beina på hverandre! Når alle er trygge på dette kan man leke stiv heks!

-Ha hoppekonkurranse! Hvem kan gjøre det kuleste trikset fra bassengkanten? Er det kanskje noen som tør å prøve seg på et stup?

Leker der barnet lærer seg å flyte
Når barna er trygge i vannet og begynner å bli tøffere, er det lurt å begynne med leker som fokuserer på flyting. Når de har flytingen under kontroll vil også svømming komme lettere.

-Krøll dere sammen som en ball med beina oppunder kroppen og hendene under knærne og flyt. Hvor lenge klarer man å holde seg flytende uten å sleppe opp hendene?

-Prøv å flyte på magen med beina og armene inntil kroppen. Når barnet har det under kontroll kan du skyve dem bortover vannet.

-Øv på å flyte på ryggen – både med armer og bein samlet og ut til siden. Hva er enklest? I starten kan det være greit å ha beina på bassengkanten for litt ekstra støtte. Er man flere kan man gjøre det til en lek der barna kan svømme under hverandre etter tur.

-Når flyting på både mage og rygg er under kontroll kan man prøve å rotere! Først flyter man på magen og så ruller man forsiktig over på rygg. Dette krever litt øvelse.

Les også: Slik lærer du barnet ditt å svømme

Når barnet er trygg både over og under vann
Når flytingen sitter er det ikke lenge til barnet svømmer rundt som en fisk både over og under vann! Pass på å lære bort teknikker for brystsvømming, krål og ryggsvømming. Når barnet føler det har svømmingen under kontroll er det mange morsomme aktiviteter man kan prøve seg på!

-Marco Polo er en morsom lek når man er flere. En person velges til å være Marco og må ha øynene igjen hele tiden. Marco teller ned fra 10 sånn at de andre får tid til å komme seg unna, og så skal han prøve å finne alle – med øynene igjen! For at Marco skal ha en sjanse kan han rope «Marco» så ofte han vil, og da må de andre deltagerne svare med «polo».

-Har man en ball og et nett eller to mål er mye gjort. Da kan man leke kanonball, stikkball, volleyball og mye, mye mer. Hiver man en ball ut i et basseng med barn tar det nok heller ikke lange tiden før de har funnet opp sin egen lek!

-Lek ulike dyr! Hvordan svømmer en delfin gjennom vann? Hva gjør elefanten? Klarer dere å svømme som en hund? Her er det bare fantasien som setter grenser.

-Kongen befaler er alltid en slager! Kanskje kongen befaler at barnet skal svømme under vann helt til den andre siden av bassenget eller stupe fra bassengkanten? Her er det virkelig rom for å utfordre og motivere!

-Lag svømmekonkurranser. Hvem klarer å svømme fortest frem og tilbake i bassenget? Her kan man bytte på å svømme på ryggen, under vann, krål eller brystsvømming. På den måten lærer de teknikkene samtidig.

Det finnes ingen regler for hva man kan finne på i et basseng i hagen. Det er bare å glede seg til sommer, sol og lek!

Andre relaterte nyheter

Trenger du flere gode råd?

Vi hjelper deg med rådgivning, prosjektering og mye mer.

Fyll inn skjemaet,
og vi tar kontakt med deg.

Bassengspesialisten har over 20 års erfaring
med bygging av basseng, service og tilbehør.