Et rent basseng er essensielt for godt vedlikehold. Her er alt du må vite for å rense basseng. Skinnende rent og godt som nytt. Slik renser du svømmebassenget.
Det skal så lite til før bassenget ser uappetittlig ut. Skitten bunn, løv og insekter som flyter på overflaten og slam på bassenglyktene kan gjøre enhver nølende med å ta seg en dukkert. I denne guiden tar vi for oss de vanligste måtene å rengjøre bassenget på, slik at du får mest mulig ut av investeringen din.
God sirkulasjon er alfa og omega
For å ta det viktigste først: Riktig sirkulasjon er helt avgjørende for vannkvaliteten, og er således selve hjertet i bassenget ditt. Vannet blir som regel sugd fra skimmer i bassengoverflaten, gjennom sirkulasjonspumpen, filteret, et eventuelt oppvarmingssystem og en form for kloring, før vannet går tilbake ut i bassenget igjen.
Mekanisk rengjøring
Ikke alle vet hva mekanisk rengjøring betyr. Kort sagt innebærer det all form for rengjøring som ikke har å gjøre med vannkjemi. Det viktigste elementet å rense basseng er å rense filteret. Alle basseng er utstyrt med et filter som har i oppgave å filtrere bort rusk og smuss. Naturligvis vil det over tid ansamle seg større mengder, og for at filtrene skal fungere optimalt, vil det fra tid til annen være nødvendig å rengjøre dem.
Litt avhengig av hvor hyppig bassenget blir brukt, anbefales det å vaske filtrene én gang per uke. Dersom du utsetter dette over lengre tid, risikerer utstyret å bli ødelagt og filterelementet å bli forkalket.
Mekanisk rengjøring inkluderer også vedlikehold som bunnsuging og nedvasking av hele bassenget. Dette bør du gjøre minst én gang i halvåret. Benytter du deg kun av bassenget i sommerhalvåret, kan det rekke med årlig utførelse. Vær likevel oppmerksom på at dersom bassenget av ulike grunner skulle utsettes for ekstra belastning, bør du utføre mekanisk rengjøring med hyppigere intervaller.
Filtrering
Det finnes tre typer bassengfiltre, som alle krever ulikt vedlikehold. Alle typene krever jevnlig sjekk og rengjøring avhengig av hvor ofte du bruker bassenget. Det høres kanskje rart ut, men det er viktig å ikke rense filtre for ofte. Et helt rent filter fungerer nemlig ikke like godt som et litt skittent filter. Dette kommer av at skitt i filteret vil hjelpe til med å fange opp flere små partikler. Likevel vil du heller ikke at filteret blir for skittent.
Høres dette komplisert ut? En god måte å sjekke om det er på tide å rengjøre filteret er å sjekke flyten mellom trykkmåleren og strømningsmåleren. Når forskjellen bikker mellom 4,5 og 6,8 kilo per kvadrattomme er det på tide med en vask.
Bassengspesialisten har sandfiltre, som renser vann ved å sende det gjennom veldig fin sand. Skitten i vannet blir da stoppet i sanden, og sanden kan igjen bli renset gjennom «backwash». Når trykkmåleren ligger mellom tre og fire kilo over normalen bør sandfilteret settes i gang. Sandfiltre er mer effektive når de er litt skitne enn helt rene, men bør vaskes med midler tilegnet filtervasking hver sesong.
Vårt mest populære filter produkt er EcoPure filterinnsatser fra Monarch. Ingen «backwashing», disse innsatsene er kjent for sin utmerkede filtreringsevne og holdbarhet.
Bunnsuging
En ren bassengbunn er utrolig viktig for at svømmeturen både skal se ut og føles ren. Det hjelper ikke at du bare oppholder deg på overflaten når du kan kikke ned og oppdage skitt og rot. Ved hjelp av en støvsuger til bassenget, også kalt en bunnsuger, vil du kunne holde bunnen av bassenget rent og pent, så ofte det trengs. Du kan ofte koble en slange fra bunnsugeren direkte til skimmeren slik at rengjøringen blir ekstra effektiv.
Vasking
Til syvende og sist er hemmeligheten bak et rent og pent basseng regelmessig rutinearbeid, spesielt når det kommer til rengjøring. Å rense basseng er meget tilfredsstillende.
Med en håv vil du ha muligheten til å holde bassengets overflate fri for løv, innsekter, hår og annet rot. Dersom du er flink til å fange opp skitt med det samme du ser det vil du ha mindre behov for grundig bunnsuging ofte. Husk at det er mye lettere å fjerne overflaterot enn å prøve å fange det opp etter at det har sunket.
Dersom du er flink til å bruke håven vil skimmeren til bassenget også slippe tungt arbeid hele tiden. En vanlig skimmer går gjennom 7-8 m³ i timen, og dersom det flyter mye rester på overflaten vil skimmeren fange det opp og ha behov for mye rensing.
For glitrende bassengvann trenger flisene også litt skurehjelp slik at du unngår mye alger og kalk. På betong kan du benytte deg av en stiv børste å skrubbe med, men dersom veggene er dekket med vinyl eller fiberglass bør du gå for en mykere børste.
Til fliser bør man også ta i bruk en myk børste, for å unngå å skrape opp platene. Ideelt bør bassengets fliser rengjøres hver uke, men dette er en stor jobb – så får du bare gjort det et par ganger i måneden er det mer enn bra nok.
Hvis du trenger flere tips til hvordan du best mulig kan rengjøre ditt badebasseng, er du mer enn velkommen til å ta en hyggelig og uforpliktende prat med oss!